24Genetiktest av ADN
0 0,00

Makuladegeneration och genetik

Makuladegeneration är en ögonsjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen. Även om ålder är en stor riskfaktor, spelar genetik också en roll i dess utveckling. Faktiskt, vissa former av makuladegeneration är relaterade till specifika genetiska mutationer, som kan ärvas. 

Om du vill veta på djupet vilket samband som finns mellan makuladegeneration och genetik, vad denna sjukdom består av och vad dess symtom är, fortsätt att läsa.

 

Vad är makuladegeneration?

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är en degenerativ ögonsjukdom som kännetecknas av den långsamma förstörelsen av centrala och skarp syn. Som ett resultat blir det allt svårare att göra vardagliga uppgifter som att läsa eller titta på detaljer.

 

Det orsakas av skada på blodkärlen som försörjer gula fläcken, den centrala delen av näthinnan, som är ansvarig för central syn och består av två pigment (lutein och zeaxantin) som hjälper till att göra synen skarpare och mer detaljerad.

 

Dess exakta orsak är okänd, men det är känt det patientens ålder är den huvudsakliga icke-genetiska riskfaktorn för utvecklingen av detta tillstånd. Det diagnostiseras oftast hos människor över sextio år. För närvarande är makuladegeneration den främsta orsaken till juridisk blindhet hos människor i denna ålder [1].

 

Även om central syn är helt förlorad, patienter med macular degeneration håller deras perifera syn intakt. Det betyder att om de till exempel tittar på en klocka kan de se siffrorna alldeles utmärkt, men de kommer inte att kunna se visarna.

 

Det finns två typer av makuladegeneration: torr och våt. Torr AMD är vanligtvis det första stadiet av denna ögonsjukdom och har ett långsammare förlopp. Det inträffar när skadade blodkärl blir tunna och ömtåliga och lokal förtjockning, bestående av små gula avlagringar, börjar bildas.

Å andra sidan, våt makuladegenerering förekommer hos endast 10 % av personer som diagnostiserats med denna sjukdom. I det här fallet, onormalt och särskilt ömtåligt nya blodkärl växer under gula fläcken och läcker blod och vätska. Denna typ orsakar störst synförlust hos patienter med AMD [2]. Dess utveckling är snabbare och prognosen är sämre [1].

degeneracion macular genetica

Symtom på makuladegeneration

 

I de tidiga stadierna av sjukdomen finns det vanligtvis inga symtom, men eftersom det är en progressiv sjukdom uppträder symtomen och förvärras med tiden. Bland de mest karakteristiska symptomen är [2, 3]:

 • Suddig central syn. Det finns en liten suddighet på föremål, som också kan verka ogenomskinliga eller deras färger kan verka matta.
 • Svarta fläckar i det centrala synet, som vanligtvis förblir fixerade och blir större och mörkare.
 • Raka linjer som vrider sig. Att titta på en rak linje kan ge en känsla av att den är vågig eller vriden.
 • Behov av ljus. Du kan behöva mer ljus än tidigare för att läsa eller utföra vissa aktiviteter. Det är till och med allt svårare att se i svagt ljus.

 

Makuladegeneration och genetik

 

Ungefär 70 % av risken för makuladegeneration är relaterad till genetiska varianter. En mängd vetenskapliga studier har rapporterat mer än 25 gener kopplade till en ökad risk för AMD. 

Dessa gener har olika funktioner, inklusive reglering av komplementsystemet. Denna enzymatiska kaskad hjälper till att försvara sig mot infektioner och spelar en nyckelroll i immunsvar, inflammation och underhåll av homeostas, och många forskare pekar på ett samband mellan inflammatoriska och immunmekanismer och makuladegeneration. Andra gener associerade med en ökad risk för denna sjukdom är relaterade till lipid- och kolesterolmetabolism, och till regleringen av angiogenes (bildning av blodkärl) och extracellulär matrisavsättning. Alla av dem är förknippade med uppkomst, progression och involvering av båda ögonen i olika stadier av sjukdomen [3].

Trots att den har en så stark ärftlig komponent, är det också nödvändigt en kombination av miljöfaktorer eller dåliga hälsovanor, såsom rökning, för att utlösa processen med makuladegeneration. Det är därför att sluta med dessa dåliga vanor så snart som möjligt är ett bra sätt att förebygga sjukdomen.

Men nuförtiden, tack vare vetenskapliga framsteg relaterade till genetik, finns det också ett annat sätt att förebygga sjukdomen eller åtminstone att vara medveten om risken att drabbas av den och att kunna göra de nödvändiga förändringarna i sin livsstil: genetiska tester .

På 24Genetics har vi den senaste tekniken för utveckling av denna typ av tester. Med DNA-hälsotest du kommer att kunna känna till din benägenhet att utveckla makuladegeneration och mer än tvåhundra andra sjukdomar. Kunskap och förebyggande är de bästa vapnen för att bekämpa uppkomsten av många patologier.

Att utföra ett genetiskt test är mycket enkelt: du behöver bara ett salivprov, som du kan samla i bekvämligheten av ditt hem, och skicka det till vårt laboratorium för analys. Du får en detaljerad rapport med mycket intressant genetisk information för att förebygga och lyckas med medicinska behandlingar. Ta ditt test nu!

 

Bibliografi

 

[1] Åldersrelaterad makuladegeneration – Dr Alfredo García Layana. Direktör Department of Ophthalmology – Clínica Universidad de Navarra [tillgänglig februari 2023]Tillgänglig på: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/dmae-degeneracion-macular

[2] MedlinePlus på spanska [Internet]. Engelsk version granskad av: Franklin W. Lusby, MD, Ophthalmologist, Lusby Vision Institute, La Jolla, CA, David Zieve, MD, MHA, Medical Director, Brenda Conaway, redaktionell chef, och ADAMs redaktionsteam – Age-Related Macular Degeneration [tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001000.htm

[3] Genetisk testning för makuladegeneration – Macula Retina Association [publicerad apr. 2019; åtkoms februari 2023] Tillgänglig på: https://www.macula-retina.es/pruebas-geneticas-para-la-degeneracion-macular/

Skrivet av Debora Pino García

Genetiker

Genetik och sportskador

Genetik och sportskador

Idrottsskador Skador är en av idrottarnas största bekymmer, eftersom de, oavsett vilken sport de utövar, utsätts för dem. Många gånger upprepar media att vissa sportfigurer ständigt återfaller från samma skada, men varför händer detta? De...

Läs mer
Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

I den digitala tidsåldern går tekniken framåt med stormsteg och detta har gjort det möjligt för förståelsen av vår genetik att nå oöverträffade nivåer. I denna fascinerande resa av självupptäckt är vi på 24Genetics stolta över att ligga i framkant och erbjuda dig insikt...

Läs mer
Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Upptäck dina djupaste rötter med den historiska anorrapporten från 24Genetics. Föreställ dig att kunna resa tillbaka i tiden, inte bara för att lära dig om världens historia, utan för att avslöja hur dina egna förfäder bidrog till att forma den. Det är precis vad vi erbjuder...

Läs mer
Genetik och bröstcancer

Genetik och bröstcancer

Bröstcancer, uppstår när celler i brösten börjar föröka sig okontrollerat, vilket resulterar i bildandet av tumörer. Om de lämnas obehandlade kan cancercellerna spridas i hela kroppen och bli dödliga. Denna typ av cancer är ett globalt hälsoproblem som påverkar...

Läs mer
Lungcancer och genetik

Lungcancer och genetik

Vad är lungcancer? Lungcancer består av okontrollerad multiplikation av maligna celler i lungepitelet. Det börjar vanligtvis i dessa organ och kan sprida sig till olika delar av andningsorganen, till och med nå lymfkörtlarna eller andra organ, som...

Läs mer
Vad är ett genetiskt test?

Vad är ett genetiskt test?

I dagens tid av vetenskap och teknik har genetik revolutionerat vår förståelse av ärftlighet och människokroppens funktion. Genetiska tester, även kända som DNA-tester, är en av de mest framträdande innovationerna inom detta område. Dessa tester har fått...

Läs mer
Genetisk testning direkt till konsument

Genetisk testning direkt till konsument

Från färgen på våra ögon till våra anlag för vissa sjukdomar, våra gener påverkar våra liv avsevärt. Tack vare tekniska framsteg och branschledande företag som 24Genetics är personlig genetik nu mer tillgänglig än någonsin. Vad är...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong