24G logotyp
0 0

Hur gör man ett DNA-test hemma?

Att ta ett DNA-test ger dig värdefull information om din genetik, vilket innebär att du öppnar en dörr till känna dig själv bättre för att fatta beslut som hjälper dig att optimera ditt sätt att leva på ett säkert och effektivt sätt. Dessa genetiska tester letar efter förändringar i DNA (deoxiribonukleinsyra) genom att fokusera på gener. Gener är fragment av DNA som [1] innehåller all information om vår organisms utveckling och funktion, samt är ansvariga för ärftlig överföring [2].

Genom ett DNA-test kan du ta reda på viktiga aspekter som hur vissa läkemedel påverkar dig, ditt anlag för sjukdomar, dina förfäders ursprung eller vilken typ av näring som passar dig bäst. Du kan välja att köpa ett test som fokuserar på en enskild aspekt, som sport eller hud eller mer omfattande DNA-kit som innehåller flera rapporter.

DNA-testning är en enkel process. På 24Genetics görs det genom att ta ett salivprov hemma för analys. 

 

 

Saliv, väsentligt för DNA-analys

Tillämpningarna av salivprover sträcker sig från onkologiska studier till genetiska studier [3], de senare är DNA-tester som utförs allt oftare på marknaden.

Användningen av saliv som prov för genetiska studier beror på dess enkel insamling. Den stora fördelen är att saliven, till skillnad från blodprover, inte kräver erfaren personal för att få det, så det ger fördelen att användaren inte behöver resa till ett centrum för uppsamling. Att ta ett DNA-test med saliv är en smärtfri, snabb och enkel process som kan utföras på människor i alla åldrar.

På 24 Genetics ger vi dig möjligheten att ta ett saliv-DNA-test hemma. Processen är enkel: du beställer testet du vill ha i vår online shop och när du väl fått den hemma behöver du bara placera ett litet prov av saliv i röret och skicka tillbaka det till våra kontor för att analyseras. 

 

 

Hur gör man ett 24Genetics DNA-test hemma?

Det första steget till att ta ett 24Genetics DNA-test hemma är att beställ det online. Du väljer själv vad du vill att vi ska testa din genetik på (från anor till personlighet, hälsa, farmakogenetik, nutrition etc.) eller om du vill få våra sju rapporter från ett enda prov.

DNA-testning hemma 24Genetics

I alla fall, när du får kitet hemma är det dags att göra DNA-testet. Vi rekommenderar följande steg:

 1. Öppna satsen. Inuti satsen är det första du hittar en bruksanvisning (nummer 1 i satsen), tillsammans med formuläret. Fyll i formuläret med dina uppgifter.
 2. Därefter måste du sätta på handskar (nummer 2 i satsen). Det är viktigt att du inte rör ytor så fort du sätter på dem, för att säkerställa att provet inte är kontaminerat.
 3. Härnäst ta bort det material som behövs för att samla in provet (röret och uppsamlingstratten). Kontrollera att vätskan i röret är på 2 ml-linjen.
 4. Skruva i uppsamlingstratt på röret.
 5. Fyll salivslangen till 4 ml-linjen (exklusive bubblor). Vi rekommenderar att du inte har ätit, druckit, rökt, borstat tänderna eller tuggat tuggummi under timmen innan salivprovet tas.
 6. Skruva loss uppsamlingstratten och stäng röret med sin mössa.
 7. Klistra fast streckkodsklistermärkena hänvisar till ditt prov på blanketterna, så att vi vet vem provet tillhör.
 8. Slutligen hittar du en plastkuvert för att skicka allt material (nummer 4 i satsen) till 24Genetics. Sätt i 24Genetics-formuläret och röret som innehåller provet i detta kuvert och skicka det till oss så att vi kan få information om ditt prov.
 9. Registrera ditt kit på 24Genetics hemsida och vänta. Om några veckor kommer du att få rapporterna i din e-post.

 

 

Vilken information kan jag ta reda på från ett hemgjort DNA-prov?

Några veckor efter att du tagit DNA-testet visas resultatet i en rapport som du får på den e-postadress du angav när du registrerade ditt DNA-prov. Vi rekommenderar att du, oavsett resultatet kontakta din läkare för eventuella beslut gällande livsstil, medicinering, kost eller liknande.

 

An-

Anorrapporten indikerar var dina genetiska förfäder har gått flera hundra år tillbaka. Genom DNA-testet får vi information om de geografiska områden där dina förfäder har levt mellan 25 och 30 generationer. För att göra detta jämförs ditt provs DNA med en omfattande databas med markörer från flera platser, med detaljer om kontinenter, länder och till och med ursprungsregioner från mer än 1,500 XNUMX geografiska områden.  

 

 

Hälsa

Hälsorapporterna som erhålls från DNA-profilering, i förebyggande syfte, ger värdefull information som talar om för dig vilka aspekter av din hälsa du bör ägna mer uppmärksamhet åt. Denna information kommer i form av predisposition för komplexa sjukdomar och mutationer. Hur som helst, att få en viss anlag för en sjukdom efter att ha tagit ett DNA-test säkerställer inte att du kommer att drabbas av den, eftersom andra aspekter som livsstil, kost och flera andra faktorer, så kallade miljöfaktorer, också spelar en mycket viktig roll i vår hälsa. 

 

 

Nutrigenetics

Den nutrigenetiska rapporten ger information om personlig predisposition för effektiviteten hos en diet eller någon annan (Medelhavet, låg fetthalt eller lågkolhydrat, etc.). På så sätt är relevanta aspekter kända när det gäller att konfigurera vår personliga näringsplan, med hänsyn till vad våra gener säger oss, samt vår livsstil och personliga smak. Relevanta aspekter är kända om ämnesomsättning, benägenhet att ha höga eller låga nivåer av vitaminer och mineraler, eller andra indikatorer som kolesterol och triglycerider... 

 

 

Farma

Huvudsyftet med den farmakogenetiska rapporten är att veta vilka läkemedel som är mest effektiva hos varje individ, eftersom den genetiska faktorn kan ha stor inverkan på denna aspekt. Dessutom kan ett farmakogenetiskt test användas för att fastställa predispositionen för att drabbas av negativa effekter av ett visst läkemedel. Genom att känna till predispositionen kan läkare och farmaceuter efter att ha gjort ett DNA-test välja de läkemedel som förväntas vara mest effektiva för patienten, minimera möjliga biverkningar och ineffektiva behandlingar och minska antalet försök som krävs för att hitta det ideala läkemedlet för varje patient.

 

 

Sporter

Människans prestation beror på flera faktorer, inklusive ärftlig genetik. Flera studier har analyserat geners påverkan på sport [4]. Denna rapport ger information om sportprofiler (kraft, uthållighet, styrka, etc.), muskelprofiler (muskelprestanda, regenerativ förmåga, muskeltrötthet, etc.), metaboliska profiler (fördelar med träning i olika aspekter), skaderisk och kardiovaskulär profil. 

 

 

Hudvård

Hudvårdsrapporten ger information om aspekter relaterade till hudhälsa, möjliga hudsjukdomar som akne, åderbråck och andra aspekter som solkänslighet eller fotoåldring. 

 

 

Personlighet

Resultatrapporten visar det naturliga anlag som präglas av vår genetik för olika aspekter av talang och personlighet, såsom kreativitet, färdigheter som stavning eller läsförståelse, impulsivitet eller nattlighet. 

 

 

Bibliografi

1. Genetiska egenskaper: MedlinePlus. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://medlineplus.gov/spanish/genetictesting.html 

2. Avelà, MM Estudios genéticos. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://enfermeriaencardiologia.com/wp-content/uploads/electro_11.pdf 

3. Barriga AG, Hernández SEA Utilidad de las muestras de saliva en el diagnóstico por el laboratorio. (S. 13 – 18); 2016 [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.medigraphic.com/pdfs/patol/pt-2016/pt161b.pdf 

4. Lanao, JE, & Curiel, DA Genes relacionados con el rendimiento físico; 2002. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.semanticscholar.org/paper/Genes-relacionados-con-el-rendimiento-f%C3%ADsico-Lanao-Curiel/9500431f8015f8abc41b1732f4247ee86ab00613 

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

DNA-testning för genetiska sjukdomar?

De framsteg som gjorts inom genetisk forskning har gjort det möjligt för människor att lära känna sig själva bättre för att optimera sin livsstil och förbättra sitt välbefinnande, inte bara genom att upptäcka sina anor eller vilka personlighetsdrag eller talanger de har i sina gener, utan också...

Läs mer

Vad är en nutrigenetisk studie till för?

Nutrigenetik definieras som den vetenskap som studerar effekten som våra gener har på svaret på olika kostkomponenter. Därför kommer en nutrigenetisk studie att göra det möjligt för oss att anpassa maten vi äter efter våra behov. De grundläggande hypoteser som vetenskapen om...

Läs mer

Kardiovaskulär hälsa

Hjärtorganet är en kraftfull pump som cirkulerar blod, näringsämnen och syre i hela kroppen och är överraskande nog det första organ som bildas under embryonal utveckling. I grekisk medicin ansågs det vara det viktigaste organet, och idag är det faktum att hjärtat...

Läs mer

Personlighetstest: påverkar genetik talang?

Mänskligheten har alltid försökt förstå sitt beteende, att förklara sin personlighet. Religioner eller andra moraliska-etiska trossystem har etablerat paradigm genom historien, som kan förklara vissa beteendeegenskaper hos vissa samhällen och i vissa sammanhang,...

Läs mer

Hälsa och personlig medicin

Vad menar vi med personlig och precisionsmedicin? Precisionsmedicin är ett framväxande tillvägagångssätt för sjukdomsbehandling och förebyggande av sjukdomar som tar hänsyn till variationen mellan människor, både genetiskt och i individens miljö och livsstil. Detta...

Läs mer

Genetiskt arv och anor

Vår blogg försöker alltid vara informativ och lättillgänglig, och vi skriver den med syftet att göra den enkel och begriplig för alla läsare. Vid det här tillfället har vi tillåtit oss att vara lite mer tekniska för att förklara vissa grunder inom genetisk...

Läs mer

Solens effekter på din hud

Solens effekter på huden Exponeringen av vår hud för ultraviolett (UV) strålning från solen, och absorptionen av denna ultravioletta energi, orsakar förändringar i vår kropps kemiska, hormonella och neuronala signaler, vilket har efterföljande effekter på immunceller och ...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong