24G logotyp
0 0

Hur gör man ett DNA-test hemma?

Att ta ett DNA-test ger dig värdefull information om din genetik, vilket innebär att du öppnar en dörr till känna dig själv bättre för att fatta beslut som hjälper dig att optimera ditt sätt att leva på ett säkert och effektivt sätt. Dessa genetiska tester letar efter förändringar i DNA (deoxiribonukleinsyra) genom att fokusera på gener. Gener är fragment av DNA som [1] innehåller all information om vår organisms utveckling och funktion, samt är ansvariga för ärftlig överföring [2].

Genom ett DNA-test kan du ta reda på viktiga aspekter som hur vissa läkemedel påverkar dig, ditt anlag för sjukdomar, dina förfäders ursprung eller vilken typ av näring som passar dig bäst. Du kan välja att köpa ett test som fokuserar på en enskild aspekt, som sport eller hud eller mer omfattande DNA-kit som innehåller flera rapporter.

DNA-testning är en enkel process. På 24Genetics görs det genom att ta ett salivprov hemma för analys. 

 

 

Saliv, väsentligt för DNA-analys

Tillämpningarna av salivprover sträcker sig från onkologiska studier till genetiska studier [3], de senare är DNA-tester som utförs allt oftare på marknaden.

Användningen av saliv som prov för genetiska studier beror på dess enkel insamling. Den stora fördelen är att saliven, till skillnad från blodprover, inte kräver erfaren personal för att få det, så det ger fördelen att användaren inte behöver resa till ett centrum för uppsamling. Att ta ett DNA-test med saliv är en smärtfri, snabb och enkel process som kan utföras på människor i alla åldrar.

På 24 Genetics ger vi dig möjligheten att ta ett saliv-DNA-test hemma. Processen är enkel: du beställer testet du vill ha i vår online shop och när du väl fått den hemma behöver du bara placera ett litet prov av saliv i röret och skicka tillbaka det till våra kontor för att analyseras. 

 

 

Hur gör man ett 24Genetics DNA-test hemma?

Det första steget till att ta ett 24Genetics DNA-test hemma är att beställ det online. Du väljer själv vad du vill att vi ska testa din genetik på (från anor till personlighet, hälsa, farmakogenetik, nutrition etc.) eller om du vill få våra sju rapporter från ett enda prov.

DNA-testning hemma 24Genetics

I alla fall, när du får kitet hemma är det dags att göra DNA-testet. Vi rekommenderar följande steg:

 1. Öppna satsen. Inuti satsen är det första du hittar en bruksanvisning (nummer 1 i satsen), tillsammans med formuläret. Fyll i formuläret med dina uppgifter.
 2. Därefter måste du sätta på handskar (nummer 2 i satsen). Det är viktigt att du inte rör ytor så fort du sätter på dem, för att säkerställa att provet inte är kontaminerat.
 3. Härnäst ta bort det material som behövs för att samla in provet (röret och uppsamlingstratten). Kontrollera att vätskan i röret är på 2 ml-linjen.
 4. Skruva i uppsamlingstratt på röret.
 5. Fyll salivslangen till 4 ml-linjen (exklusive bubblor). Vi rekommenderar att du inte har ätit, druckit, rökt, borstat tänderna eller tuggat tuggummi under timmen innan salivprovet tas.
 6. Skruva loss uppsamlingstratten och stäng röret med sin mössa.
 7. Klistra fast streckkodsklistermärkena hänvisar till ditt prov på blanketterna, så att vi vet vem provet tillhör.
 8. Slutligen hittar du en plastkuvert för att skicka allt material (nummer 4 i satsen) till 24Genetics. Sätt i 24Genetics-formuläret och röret som innehåller provet i detta kuvert och skicka det till oss så att vi kan få information om ditt prov.
 9. Registrera ditt kit på 24Genetics hemsida och vänta. Om några veckor kommer du att få rapporterna i din e-post.

 

 

Vilken information kan jag ta reda på från ett hemgjort DNA-prov?

Några veckor efter att du tagit DNA-testet visas resultatet i en rapport som du får på den e-postadress du angav när du registrerade ditt DNA-prov. Vi rekommenderar att du, oavsett resultatet kontakta din läkare för eventuella beslut gällande livsstil, medicinering, kost eller liknande.

 

An-

Anorrapporten indikerar var dina genetiska förfäder har gått flera hundra år tillbaka. Genom DNA-testet får vi information om de geografiska områden där dina förfäder har levt mellan 25 och 30 generationer. För att göra detta jämförs ditt provs DNA med en omfattande databas med markörer från flera platser, med detaljer om kontinenter, länder och till och med ursprungsregioner från mer än 1,500 XNUMX geografiska områden.  

 

 

Hälsa

Hälsorapporterna som erhålls från DNA-profilering, i förebyggande syfte, ger värdefull information som talar om för dig vilka aspekter av din hälsa du bör ägna mer uppmärksamhet åt. Denna information kommer i form av predisposition för komplexa sjukdomar och mutationer. Hur som helst, att få en viss anlag för en sjukdom efter att ha tagit ett DNA-test säkerställer inte att du kommer att drabbas av den, eftersom andra aspekter som livsstil, kost och flera andra faktorer, så kallade miljöfaktorer, också spelar en mycket viktig roll i vår hälsa. 

 

 

Nutrigenetics

Den nutrigenetiska rapporten ger information om personlig predisposition för effektiviteten hos en diet eller någon annan (Medelhavet, låg fetthalt eller lågkolhydrat, etc.). På så sätt är relevanta aspekter kända när det gäller att konfigurera vår personliga näringsplan, med hänsyn till vad våra gener säger oss, samt vår livsstil och personliga smak. Relevanta aspekter är kända om ämnesomsättning, benägenhet att ha höga eller låga nivåer av vitaminer och mineraler, eller andra indikatorer som kolesterol och triglycerider... 

 

 

Farma

Huvudsyftet med den farmakogenetiska rapporten är att veta vilka läkemedel som är mest effektiva hos varje individ, eftersom den genetiska faktorn kan ha stor inverkan på denna aspekt. Dessutom kan ett farmakogenetiskt test användas för att fastställa predispositionen för att drabbas av negativa effekter av ett visst läkemedel. Genom att känna till predispositionen kan läkare och farmaceuter efter att ha gjort ett DNA-test välja de läkemedel som förväntas vara mest effektiva för patienten, minimera möjliga biverkningar och ineffektiva behandlingar och minska antalet försök som krävs för att hitta det ideala läkemedlet för varje patient.

 

 

Sporter

Människans prestation beror på flera faktorer, inklusive ärftlig genetik. Flera studier har analyserat geners påverkan på sport [4]. Denna rapport ger information om sportprofiler (kraft, uthållighet, styrka, etc.), muskelprofiler (muskelprestanda, regenerativ förmåga, muskeltrötthet, etc.), metaboliska profiler (fördelar med träning i olika aspekter), skaderisk och kardiovaskulär profil. 

 

 

Hudvård

Hudvårdsrapporten ger information om aspekter relaterade till hudhälsa, möjliga hudsjukdomar som akne, åderbråck och andra aspekter som solkänslighet eller fotoåldring. 

 

 

Personlighet

Resultatrapporten visar det naturliga anlag som präglas av vår genetik för olika aspekter av talang och personlighet, såsom kreativitet, färdigheter som stavning eller läsförståelse, impulsivitet eller nattlighet. 

 

 

Bibliografi

1. Genetiska egenskaper: MedlinePlus. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://medlineplus.gov/spanish/genetictesting.html 

2. Avelà, MM Estudios genéticos. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://enfermeriaencardiologia.com/wp-content/uploads/electro_11.pdf 

3. Barriga AG, Hernández SEA Utilidad de las muestras de saliva en el diagnóstico por el laboratorio. (S. 13 – 18); 2016 [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.medigraphic.com/pdfs/patol/pt-2016/pt161b.pdf 

4. Lanao, JE, & Curiel, DA Genes relacionados con el rendimiento físico; 2002. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.semanticscholar.org/paper/Genes-relacionados-con-el-rendimiento-f%C3%ADsico-Lanao-Curiel/9500431f8015f8abc41b1732f4247ee86ab00613 

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

Hur behandlar vi genetisk dataintegritet på 24Genetics

Genetisk analys ger mycket känslig information, såsom benägenheten att drabbas av vissa typer av sjukdomar, som tillhandahålls av DNA-hälsotest. Av denna anledning är få ämnen så känsliga i förhållande till integritet som data som extraheras från genotypningen...

Läs mer

Blue Monday och Seasonal Affective Disorder

Blue Monday anses av många vara den sorgligaste eller mest deprimerande dagen på året. Denna dag är inställd på kalendern den tredje måndagen i januari, då många människor lider av säsongsbunden affektiv störning (SAD) eller helt enkelt vinterdepression. Enligt färg...

Läs mer

Åksjuka och dess relation till genetik

Får du ofta åksjuka när du reser med något transportsätt? Om svaret är ja, är det möjligt att du lider av kinetos, en sjukdom som även kallas under andra namn som resesjuka eller sjösjuka. Om detta är ditt fall eller om du känner någon...

Läs mer

Gliom och genetik

Cancer är fortfarande en av de sjukdomar med högst sjuklighet och dödlighet i världen, vilket innebär den högsta andelen dödsfall i sjukdomar. Det uppskattas att år 2020 diagnostiserades mer än 19 miljoner fall över hela världen och 10 miljoner människor dog av denna sjukdom...

Läs mer

Ärftliga sjukdomar

Ärftliga sjukdomar omfattar en stor grupp av sjukdomar som överförs från generation till generation, det är de som "kör i familjen", och har ett genetiskt ursprung, det vill säga orsaken till nedärvningen av dessa sjukdomar är genetiskt arv. Därför att...

Läs mer

Vitiligo: finns det en genetisk predisposition?

Huden är kroppens största organ. Dess huvudsakliga funktion är att täcka och skydda den från utsidan. Men som alla andra organ är det mottagligt för vissa sjukdomar. Eftersom det är ett så stort och externt organ är tillstånden som uppstår i det mer...

Läs mer

Är hypotyreos genetisk?

Hypotyreos är den vanligaste sköldkörtelsjukdomen, som drabbar mer än en miljon människor i Spanien, och de flesta kanske inte ens vet att de har det. Denna metabola störning visar ospecifika symtom, vilket gör det svårt att skilja från andra patologier [1]. I...

Läs mer

Genetik och prostatacancer

Cancer är en sjukdom där vissa celler i kroppen förökar sig okontrollerat och sprids till andra delar av kroppen. Specifikt är prostatacancer den okontrollerade tillväxten av prostataceller. Denna körtel i det manliga reproduktionssystemet är belägen under urinblåsan och...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong