24G logotyp
0 0,00

Hur gör man ett DNA-test hemma?

Att ta ett DNA-test ger dig värdefull information om din genetik, vilket innebär att du öppnar en dörr till känna dig själv bättre för att fatta beslut som hjälper dig att optimera ditt sätt att leva på ett säkert och effektivt sätt. Dessa genetiska tester letar efter förändringar i DNA (deoxiribonukleinsyra) genom att fokusera på gener. Gener är fragment av DNA som [1] innehåller all information om vår organisms utveckling och funktion, samt är ansvariga för ärftlig överföring [2].

Genom ett DNA-test kan du ta reda på viktiga aspekter som hur vissa läkemedel påverkar dig, ditt anlag för sjukdomar, dina förfäders ursprung eller vilken typ av näring som passar dig bäst. Du kan välja att köpa ett test som fokuserar på en enskild aspekt, som sport eller hud eller mer omfattande DNA-kit som innehåller flera rapporter.

DNA-testning är en enkel process. På 24Genetics görs det genom att ta ett salivprov hemma för analys. 

 

 

Saliv, väsentligt för DNA-analys

Tillämpningarna av salivprover sträcker sig från onkologiska studier till genetiska studier [3], de senare är DNA-tester som utförs allt oftare på marknaden.

Användningen av saliv som prov för genetiska studier beror på dess enkel insamling. Den stora fördelen är att saliven, till skillnad från blodprover, inte kräver erfaren personal för att få det, så det ger fördelen att användaren inte behöver resa till ett centrum för uppsamling. Att ta ett DNA-test med saliv är en smärtfri, snabb och enkel process som kan utföras på människor i alla åldrar.

På 24 Genetics ger vi dig möjligheten att ta ett saliv-DNA-test hemma. Processen är enkel: du beställer testet du vill ha i vår online shop och när du väl fått den hemma behöver du bara placera ett litet prov av saliv i röret och skicka tillbaka det till våra kontor för att analyseras. 

 

 

Hur gör man ett 24Genetics DNA-test hemma?

Det första steget till att ta ett 24Genetics DNA-test hemma är att beställ det online. Du väljer själv vad du vill att vi ska testa din genetik på (från anor till personlighet, hälsa, farmakogenetik, nutrition etc.) eller om du vill få våra sju rapporter från ett enda prov.

DNA-testning hemma 24Genetics

I alla fall, när du får kitet hemma är det dags att göra DNA-testet. Vi rekommenderar följande steg:

 1. Öppna satsen. Inuti satsen är det första du hittar en bruksanvisning (nummer 1 i satsen), tillsammans med formuläret. Fyll i formuläret med dina uppgifter.
 2. Därefter måste du sätta på handskar (nummer 2 i satsen). Det är viktigt att du inte rör ytor så fort du sätter på dem, för att säkerställa att provet inte är kontaminerat.
 3. Härnäst ta bort det material som behövs för att samla in provet (röret och uppsamlingstratten). Kontrollera att vätskan i röret är på 2 ml-linjen.
 4. Skruva i uppsamlingstratt på röret.
 5. Fyll salivslangen till 4 ml-linjen (exklusive bubblor). Vi rekommenderar att du inte har ätit, druckit, rökt, borstat tänderna eller tuggat tuggummi under timmen innan salivprovet tas.
 6. Skruva loss uppsamlingstratten och stäng röret med sin mössa.
 7. Klistra fast streckkodsklistermärkena hänvisar till ditt prov på blanketterna, så att vi vet vem provet tillhör.
 8. Slutligen hittar du en plastkuvert för att skicka allt material (nummer 4 i satsen) till 24Genetics. Sätt i 24Genetics-formuläret och röret som innehåller provet i detta kuvert och skicka det till oss så att vi kan få information om ditt prov.
 9. Registrera ditt kit på 24Genetics hemsida och vänta. Om några veckor kommer du att få rapporterna i din e-post.

 

 

Vilken information kan jag ta reda på från ett hemgjort DNA-prov?

Några veckor efter att du tagit DNA-testet visas resultatet i en rapport som du får på den e-postadress du angav när du registrerade ditt DNA-prov. Vi rekommenderar att du, oavsett resultatet kontakta din läkare för eventuella beslut gällande livsstil, medicinering, kost eller liknande.

 

An-

Anorrapporten indikerar var dina genetiska förfäder har gått flera hundra år tillbaka. Genom DNA-testet får vi information om de geografiska områden där dina förfäder har levt mellan 25 och 30 generationer. För att göra detta jämförs ditt provs DNA med en omfattande databas med markörer från flera platser, med detaljer om kontinenter, länder och till och med ursprungsregioner från mer än 1,500 XNUMX geografiska områden.  

 

 

Hälsa

Hälsorapporterna som erhålls från DNA-profilering, i förebyggande syfte, ger värdefull information som talar om för dig vilka aspekter av din hälsa du bör ägna mer uppmärksamhet åt. Denna information kommer i form av predisposition för komplexa sjukdomar och mutationer. Hur som helst, att få en viss anlag för en sjukdom efter att ha tagit ett DNA-test säkerställer inte att du kommer att drabbas av den, eftersom andra aspekter som livsstil, kost och flera andra faktorer, så kallade miljöfaktorer, också spelar en mycket viktig roll i vår hälsa. 

 

 

Nutrigenetics

Den nutrigenetiska rapporten ger information om personlig predisposition för effektiviteten hos en diet eller någon annan (Medelhavet, låg fetthalt eller lågkolhydrat, etc.). På så sätt är relevanta aspekter kända när det gäller att konfigurera vår personliga näringsplan, med hänsyn till vad våra gener säger oss, samt vår livsstil och personliga smak. Relevanta aspekter är kända om ämnesomsättning, benägenhet att ha höga eller låga nivåer av vitaminer och mineraler, eller andra indikatorer som kolesterol och triglycerider... 

 

 

Farma

Huvudsyftet med den farmakogenetiska rapporten är att veta vilka läkemedel som är mest effektiva hos varje individ, eftersom den genetiska faktorn kan ha stor inverkan på denna aspekt. Dessutom kan ett farmakogenetiskt test användas för att fastställa predispositionen för att drabbas av negativa effekter av ett visst läkemedel. Genom att känna till predispositionen kan läkare och farmaceuter efter att ha gjort ett DNA-test välja de läkemedel som förväntas vara mest effektiva för patienten, minimera möjliga biverkningar och ineffektiva behandlingar och minska antalet försök som krävs för att hitta det ideala läkemedlet för varje patient.

 

 

Sporter

Människans prestation beror på flera faktorer, inklusive ärftlig genetik. Flera studier har analyserat geners påverkan på sport [4]. Denna rapport ger information om sportprofiler (kraft, uthållighet, styrka, etc.), muskelprofiler (muskelprestanda, regenerativ förmåga, muskeltrötthet, etc.), metaboliska profiler (fördelar med träning i olika aspekter), skaderisk och kardiovaskulär profil. 

 

 

Hudvård

Hudvårdsrapporten ger information om aspekter relaterade till hudhälsa, möjliga hudsjukdomar som akne, åderbråck och andra aspekter som solkänslighet eller fotoåldring. 

 

 

Personlighet

Resultatrapporten visar det naturliga anlag som präglas av vår genetik för olika aspekter av talang och personlighet, såsom kreativitet, färdigheter som stavning eller läsförståelse, impulsivitet eller nattlighet. 

 

 

Bibliografi

1. Genetiska egenskaper: MedlinePlus. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://medlineplus.gov/spanish/genetictesting.html 

2. Avelà, MM Estudios genéticos. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://enfermeriaencardiologia.com/wp-content/uploads/electro_11.pdf 

3. Barriga AG, Hernández SEA Utilidad de las muestras de saliva en el diagnóstico por el laboratorio. (S. 13 – 18); 2016 [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.medigraphic.com/pdfs/patol/pt-2016/pt161b.pdf 

4. Lanao, JE, & Curiel, DA Genes relacionados con el rendimiento físico; 2002. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.semanticscholar.org/paper/Genes-relacionados-con-el-rendimiento-f%C3%ADsico-Lanao-Curiel/9500431f8015f8abc41b1732f4247ee86ab00613 

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

Genetikens inverkan på celiaki

Vad är celiaki? Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som påverkar matsmältningssystemet. Det kännetecknas av en intolerans mot gluten, ett protein som finns i vete, korn, råg och korsningar av dessa spannmål. När en person med celiaki konsumerar...

Läs mer

25 april: Världs DNA-dagen

25 april: Världs-DNA-dagen Upptäckten av DNA är en av de viktigaste milstolparna i vetenskapens historia och är fortfarande grunden för många medicinska upptäckter och framsteg. Den 25 april är dagen då två huvudpassager inom genetik och av...

Läs mer

Är cancer i bukspottkörteln ärftlig?

Bukspottkörteln är ett körtelorgan bakom magen och framför ryggraden. Den producerar magsaft, enzymer som bryter ner mat och flera hormoner som hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. En tumör börjar utvecklas när det finns en onormal tillväxt av...

Läs mer

Lynch syndrom och genetiskt arv

Lynch syndrom är en genetisk störning som ökar sannolikheten för att utveckla vissa typer av cancer, särskilt kolorektal cancer. Av denna anledning har Lynchs sjukdom alltid kallats ärftlig nonpolypos kolorektal cancer [1]. Om du vill veta...

Läs mer

Är neuroblastom ärftligt?

Det finns olika typer av cancertumörer, beroende på flera aspekter: var de utvecklas, orsakerna, vävnaden de påverkar etc. I det här fallet kommer vi att prata om neuroblastom, en cancer i omogna nervceller som finns i olika kroppsdelar. Det är en elakartad...

Läs mer

Kolorektal cancer och genetik

Genetik är en viktig faktor i utvecklingen av kolorektal cancer. Ett stort antal gener kan påverka varje persons benägenhet att utveckla denna sjukdom någon gång i hans eller deras liv. Dessutom kan dessa gener också vara involverade i att utveckla andra...

Läs mer

Myasthenia gravis och genetik

Myasthenia gravis är en sjukdom som tillhör gruppen neuromuskulära sjukdomar, beskriven som störningar som påverkar kopplingen mellan muskler och nerver, vilket resulterar i muskelsvaghet, trötthet och en rad andra symtom. Miljontals människor världen över lider...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong