24Genetiktest av ADN
0 0,00

Hur gör man ett DNA-test hemma?

Att ta ett DNA-test ger dig värdefull information om din genetik, vilket innebär att du öppnar en dörr till känna dig själv bättre för att fatta beslut som hjälper dig att optimera ditt sätt att leva på ett säkert och effektivt sätt. Dessa genetiska tester letar efter förändringar i DNA (deoxiribonukleinsyra) genom att fokusera på gener. Gener är fragment av DNA som [1] innehåller all information om vår organisms utveckling och funktion, samt är ansvariga för ärftlig överföring [2].

Genom ett DNA-test kan du ta reda på viktiga aspekter som hur vissa läkemedel påverkar dig, ditt anlag för sjukdomar, dina förfäders ursprung eller vilken typ av näring som passar dig bäst. Du kan välja att köpa ett test som fokuserar på en enskild aspekt, som sport eller hud eller mer omfattande DNA-kit som innehåller flera rapporter.

DNA-testning är en enkel process. På 24Genetics görs det genom att ta ett salivprov hemma för analys. 

 

 

Saliv, väsentligt för DNA-analys

Tillämpningarna av salivprover sträcker sig från onkologiska studier till genetiska studier [3], de senare är DNA-tester som utförs allt oftare på marknaden.

Användningen av saliv som prov för genetiska studier beror på dess enkel insamling. Den stora fördelen är att saliven, till skillnad från blodprover, inte kräver erfaren personal för att få det, så det ger fördelen att användaren inte behöver resa till ett centrum för uppsamling. Att ta ett DNA-test med saliv är en smärtfri, snabb och enkel process som kan utföras på människor i alla åldrar.

På 24 Genetics ger vi dig möjligheten att ta ett saliv-DNA-test hemma. Processen är enkel: du beställer testet du vill ha i vår online shop och när du väl fått den hemma behöver du bara placera ett litet prov av saliv i röret och skicka tillbaka det till våra kontor för att analyseras. 

 

 

Hur gör man ett 24Genetics DNA-test hemma?

Det första steget till att ta ett 24Genetics DNA-test hemma är att beställ det online. Du väljer själv vad du vill att vi ska testa din genetik på (från anor till personlighet, hälsa, farmakogenetik, nutrition etc.) eller om du vill få våra sju rapporter från ett enda prov.

DNA-testning hemma 24Genetics

I alla fall, när du får kitet hemma är det dags att göra DNA-testet. Vi rekommenderar följande steg:

 1. Öppna satsen. Inuti satsen är det första du hittar en bruksanvisning (nummer 1 i satsen), tillsammans med formuläret. Fyll i formuläret med dina uppgifter.
 2. Därefter måste du sätta på handskar (nummer 2 i satsen). Det är viktigt att du inte rör ytor så fort du sätter på dem, för att säkerställa att provet inte är kontaminerat.
 3. Härnäst ta bort det material som behövs för att samla in provet (röret och uppsamlingstratten). Kontrollera att vätskan i röret är på 2 ml-linjen.
 4. Skruva i uppsamlingstratt på röret.
 5. Fyll salivslangen till 4 ml-linjen (exklusive bubblor). Vi rekommenderar att du inte har ätit, druckit, rökt, borstat tänderna eller tuggat tuggummi under timmen innan salivprovet tas.
 6. Skruva loss uppsamlingstratten och stäng röret med sin mössa.
 7. Klistra fast streckkodsklistermärkena hänvisar till ditt prov på blanketterna, så att vi vet vem provet tillhör.
 8. Slutligen hittar du en plastkuvert för att skicka allt material (nummer 4 i satsen) till 24Genetics. Sätt i 24Genetics-formuläret och röret som innehåller provet i detta kuvert och skicka det till oss så att vi kan få information om ditt prov.
 9. Registrera ditt kit på 24Genetics hemsida och vänta. Om några veckor kommer du att få rapporterna i din e-post.

 

 

Vilken information kan jag ta reda på från ett hemgjort DNA-prov?

Några veckor efter att du tagit DNA-testet visas resultatet i en rapport som du får på den e-postadress du angav när du registrerade ditt DNA-prov. Vi rekommenderar att du, oavsett resultatet kontakta din läkare för eventuella beslut gällande livsstil, medicinering, kost eller liknande.

 

An-

Anorrapporten indikerar var dina genetiska förfäder har gått flera hundra år tillbaka. Genom DNA-testet får vi information om de geografiska områden där dina förfäder har levt mellan 25 och 30 generationer. För att göra detta jämförs ditt provs DNA med en omfattande databas med markörer från flera platser, med detaljer om kontinenter, länder och till och med ursprungsregioner från mer än 1,500 XNUMX geografiska områden.  

 

 

Hälsa

Hälsorapporterna som erhålls från DNA-profilering, i förebyggande syfte, ger värdefull information som talar om för dig vilka aspekter av din hälsa du bör ägna mer uppmärksamhet åt. Denna information kommer i form av predisposition för komplexa sjukdomar och mutationer. Hur som helst, att få en viss anlag för en sjukdom efter att ha tagit ett DNA-test säkerställer inte att du kommer att drabbas av den, eftersom andra aspekter som livsstil, kost och flera andra faktorer, så kallade miljöfaktorer, också spelar en mycket viktig roll i vår hälsa. 

 

 

Nutrigenetics

Den nutrigenetiska rapporten ger information om personlig predisposition för effektiviteten hos en diet eller någon annan (Medelhavet, låg fetthalt eller lågkolhydrat, etc.). På så sätt är relevanta aspekter kända när det gäller att konfigurera vår personliga näringsplan, med hänsyn till vad våra gener säger oss, samt vår livsstil och personliga smak. Relevanta aspekter är kända om ämnesomsättning, benägenhet att ha höga eller låga nivåer av vitaminer och mineraler, eller andra indikatorer som kolesterol och triglycerider... 

 

 

Farma

Huvudsyftet med den farmakogenetiska rapporten är att veta vilka läkemedel som är mest effektiva hos varje individ, eftersom den genetiska faktorn kan ha stor inverkan på denna aspekt. Dessutom kan ett farmakogenetiskt test användas för att fastställa predispositionen för att drabbas av negativa effekter av ett visst läkemedel. Genom att känna till predispositionen kan läkare och farmaceuter efter att ha gjort ett DNA-test välja de läkemedel som förväntas vara mest effektiva för patienten, minimera möjliga biverkningar och ineffektiva behandlingar och minska antalet försök som krävs för att hitta det ideala läkemedlet för varje patient.

 

 

Sporter

Människans prestation beror på flera faktorer, inklusive ärftlig genetik. Flera studier har analyserat geners påverkan på sport [4]. Denna rapport ger information om sportprofiler (kraft, uthållighet, styrka, etc.), muskelprofiler (muskelprestanda, regenerativ förmåga, muskeltrötthet, etc.), metaboliska profiler (fördelar med träning i olika aspekter), skaderisk och kardiovaskulär profil. 

 

 

Hudvård

Hudvårdsrapporten ger information om aspekter relaterade till hudhälsa, möjliga hudsjukdomar som akne, åderbråck och andra aspekter som solkänslighet eller fotoåldring. 

 

 

Personlighet

Resultatrapporten visar det naturliga anlag som präglas av vår genetik för olika aspekter av talang och personlighet, såsom kreativitet, färdigheter som stavning eller läsförståelse, impulsivitet eller nattlighet. 

 

 

Bibliografi

1. Genetiska egenskaper: MedlinePlus. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://medlineplus.gov/spanish/genetictesting.html 

2. Avelà, MM Estudios genéticos. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://enfermeriaencardiologia.com/wp-content/uploads/electro_11.pdf 

3. Barriga AG, Hernández SEA Utilidad de las muestras de saliva en el diagnóstico por el laboratorio. (S. 13 – 18); 2016 [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.medigraphic.com/pdfs/patol/pt-2016/pt161b.pdf 

4. Lanao, JE, & Curiel, DA Genes relacionados con el rendimiento físico; 2002. [Internet]. [Citerat 2022 12 augusti]. Tillgänglig från: https://www.semanticscholar.org/paper/Genes-relacionados-con-el-rendimiento-f%C3%ADsico-Lanao-Curiel/9500431f8015f8abc41b1732f4247ee86ab00613 

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

Genetik och sportskador

Genetik och sportskador

Idrottsskador Skador är en av idrottarnas största bekymmer, eftersom de, oavsett vilken sport de utövar, utsätts för dem. Många gånger upprepar media att vissa sportfigurer ständigt återfaller från samma skada, men varför händer detta? De...

Läs mer
Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

I den digitala tidsåldern går tekniken framåt med stormsteg och detta har gjort det möjligt för förståelsen av vår genetik att nå oöverträffade nivåer. I denna fascinerande resa av självupptäckt är vi på 24Genetics stolta över att ligga i framkant och erbjuda dig insikt...

Läs mer
Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Upptäck dina djupaste rötter med den historiska anorrapporten från 24Genetics. Föreställ dig att kunna resa tillbaka i tiden, inte bara för att lära dig om världens historia, utan för att avslöja hur dina egna förfäder bidrog till att forma den. Det är precis vad vi erbjuder...

Läs mer
Genetik och bröstcancer

Genetik och bröstcancer

Bröstcancer, uppstår när celler i brösten börjar föröka sig okontrollerat, vilket resulterar i bildandet av tumörer. Om de lämnas obehandlade kan cancercellerna spridas i hela kroppen och bli dödliga. Denna typ av cancer är ett globalt hälsoproblem som påverkar...

Läs mer
Lungcancer och genetik

Lungcancer och genetik

Vad är lungcancer? Lungcancer består av okontrollerad multiplikation av maligna celler i lungepitelet. Det börjar vanligtvis i dessa organ och kan sprida sig till olika delar av andningsorganen, till och med nå lymfkörtlarna eller andra organ, som...

Läs mer
Vad är ett genetiskt test?

Vad är ett genetiskt test?

I dagens tid av vetenskap och teknik har genetik revolutionerat vår förståelse av ärftlighet och människokroppens funktion. Genetiska tester, även kända som DNA-tester, är en av de mest framträdande innovationerna inom detta område. Dessa tester har fått...

Läs mer
Genetisk testning direkt till konsument

Genetisk testning direkt till konsument

Från färgen på våra ögon till våra anlag för vissa sjukdomar, våra gener påverkar våra liv avsevärt. Tack vare tekniska framsteg och branschledande företag som 24Genetics är personlig genetik nu mer tillgänglig än någonsin. Vad är...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong