Genetik och sportskador

Sportskador

Skador är en av idrottares största bekymmer, eftersom de, oavsett vilken sport de utövar, utsätts för dem. Många gånger upprepar media att vissa sportfigurer ständigt återfaller från samma skada, men varför händer detta?

Sanningen är att den typ av sport vi utövar, på vilken nivå vi gör det, vår fysiologi och våra vanor påverkar möjligheten att drabbas av en skada, men det är också sant att vi alla är präglade av vår genetik, som spelar en riktigt avgörande roll för anlag för vissa skador. Den goda nyheten är dock att genom att känna till vår genetik kan vi ändra våra träningsrutiner och hålla vår skaderisk under kontroll. Inte bara elitidrottare bör oroa sig för denna aspekt, utan det är en risk som kan drabba vem som helst, eftersom nästan alla av oss, i större eller mindre utsträckning, tränar, antingen går till gymmet eller utövar en sport på fritiden, och, dessutom kan vi också drabbas av en skada i vardagen.

Med ett enkelt salivprov kan vi ta reda på om vi är utsatta för vissa muskelskador, knä, senor, ligament eller till och med benbrott. På så sätt kan vi upprätta personliga träningsplaner för att hjälpa oss att stärka dessa delar av kroppen och minimera risker. Till exempel kan en person med större benägenhet att drabbas av bristningar i hälsenan bli hjälpt av specifika övningar som hälhöjningar, balansövningar eller vadsträckningar, som hjälper till att tona den.

 

Genetik och sport

Denna typ av test hjälper också till att veta vilka sporter som är bekvämare för oss att utöva eller tvärtom vilka vi bör undvika, eftersom om din genetik säger att du har en ökad risk för axelluxation, är det bäst att undvika att utöva vissa sporter som rugby, boxning eller tennis, där denna del av kroppen spelar en avgörande roll och är mycket utsatt för skador. Denna typ av skada är särskilt obehaglig eftersom den måste behandlas med fullständig immobilisering av axeln, med hjälp av en sele, vilket hindrar det normala förloppet av våra dagliga rutiner [1]. En annan liknande skada, som inte bara orsakar smärta utan också obehag, är bristningen av det främre korsbandet, mycket frekvent i sporter med hög effekt, såsom fotboll eller basket; sporter som involverar hoppning, såsom skidåkning eller konstnärlig gymnastik; eller sporter där abrupta riktningsändringar görs, som handboll eller inomhusfotboll [2]. Denna skada kräver operation i de flesta tillfällen och kräver en mycket lång återhämtningstid (mellan 6-8 månader i allmänhet), tillsammans med omöjligheten att mobilisera knät. I denna process tappas idrottsrytmen totalt, det är inte ovanligt att man går upp i vikt på grund av inaktivitet och tappar muskelmassa. Det finns dock ingen anledning att få panik, genetiken är inte en avgörande faktor, bara en speciell anlag, och genom att följa en bra träningsrutin efter dina speciella behov kan du utöva dessa sporter utan att vara öde att drabbas av en skada.

 

Muskelskador

Vår idrottsgentest innehåller omfattande information om risken för vissa skador, bland annat idrottsmuskelskador, som är vanligast inom alla idrottsområden, inklusive kontusion, kontrakturer, förtöjningar och fiberrupturer. Dessa skador behöver inte nödvändigtvis vara allvarliga, men de kan innebära frånvaro från sportaktiviteter och behov av vila. När de förekommer ofta, och särskilt om de inte behandlas korrekt, kan de orsaka större skada på det drabbade området, vilket leder till försvagning och, som en konsekvens, en ökning av frekvensen av denna typ av skada, till och med bli kronisk. Detta kan inte bara slita ner den fysiska hälsan, utan även den drabbades psykiska hälsa. När patologin förvärras kan det kräva hjälp av en sjukgymnast, osteopatiska behandlingar och ibland till och med operation [3], vilket ibland innebär inte bara en investering av tid utan också av pengar.

 

Menisk tår

Ett annat exempel är risken för meniskrivning, vilket är mycket vanligt hos både idrottare och icke-idrottare, eftersom det kan uppstå vid ett dåligt fall eller en kraftig påverkan på knät. Om det finns en predisposition för denna patologi, finns det sporter som de som har en direkt inverkan på knäna, bland annat längdhopp, eller sporter där en överdriven belastning faller på knäna som tyngdlyftning eller långdistanslöpning på hårt. ytor, som det är tillrådligt att undvika, eller åtminstone utföra försiktigt. Meniskrivningen är en smärtsam skada, men beroende på graden av skada går det att leva med det, eftersom det ibland finns personer som river menisken men kan fortsätta sitt normala liv utan att göra stora ansträngningar med knät [4]. Om en person vill ha en livsstil utan obehag eller begränsningar är det vanligt att man måste genomgå en operation och en rehabiliteringsprocess, vilket inte bara kan påverkas av faktorer som operationsresultatet, ledens tillstånd, fysisk kondition. eller patientens ålder, men kan också påverkas av varje individs genetik, eftersom det finns ett samband mellan genetik och hur återhämtningen efter meniskoperation kan vara. Specifikt bekräftar studier att en variation i GDF5-genen är en inflytelserik faktor i återhämtningsprocessen och för att uppnå större knästabilitet efter operation.

 

Optimera din idrottsutövning med 24Genetics

Våra tester ger information om anlag för idrottsskador, men vi har även en nutrigenetiktest att komplettera och bidra till att förebygga skador genom en lämplig kost baserad på genetik. Till exempel, för att undvika brutna ben, är en kost rik på kalcium och vissa vitaminer som vitamin D att rekommendera. Det är därför, när det gäller att undvika skador, är det tillrådligt att göra en uttömmande undersökning av genetiska anlag, eftersom de inte bara hjälper dig att njuta av sport mer, utan du kommer att göra det på ett hälsosammare och mer fördelaktigt sätt.

Genetik definierar oss inte bara, utan vägleder oss också att förbättra vår hälsa och förhindra oss från att drabbas av skador när vi tränar. Det är därför det är av avgörande betydelse att vara medveten om vikten av att känna oss själva för att undvika att gå igenom situationer av smärta, obehag och frustration. Från 24Genetics uppmuntrar vi dig att ta vår idrottsprov där du kan hitta information om din genetiska benägenhet att drabbas av korsbandsruptur eller skelettmuskelinflammation bland många andra skador, samt mycket mer värdefull information för sportentusiaster, såsom typ av träning, anlag för att utföra vissa färdigheter eller påverkan av utövandet av idrott i olika biomarkörer eller i hjärtats funktion. Och med vår näringstest du kan komplettera förbättringen av din träning med en kost som passar dina behov. 24Genetics hjälper dig att förstå din genetik för att nå nya mål och undvika hinder på vägen till seger.

 

Bibliografi

[1] Urledd axel: Medlineplus en Español (utan datum) MedlinePlus. Tillgänglig på: https://medlineplus.gov/spanish/dislocatedshoulder.html.

[2] Främre korsbandsskada (ACL): Medlineplus Enciclopedia Médica (utan datum) MedlinePlus. Tillgänglig på: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001074.htm.

[3] Idrottsmuskelskador (utan datum) GRUPO CLÍNICA O BURGO. Tillgänglig på: https://www.clinicaoburgo.es/lesiones-musculares-deportivas/.

[4] Vård efter behandling – meniskrupturer: Medlineplus Enciclopedia Médica (utan datum) MedlinePlus. Tillgänglig på: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000684.htm.

Skrivet av Debora Pino García

Genetiker

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

I den digitala tidsåldern går tekniken framåt med stormsteg och detta har gjort det möjligt för förståelsen av vår genetik att nå oöverträffade nivåer. I denna fascinerande resa av självupptäckt är vi på 24Genetics stolta över att ligga i framkant och erbjuda dig insikt...

Läs mer
Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Upptäck dina djupaste rötter med den historiska anorrapporten från 24Genetics. Föreställ dig att kunna resa tillbaka i tiden, inte bara för att lära dig om världens historia, utan för att avslöja hur dina egna förfäder bidrog till att forma den. Det är precis vad vi erbjuder...

Läs mer
Genetik och bröstcancer

Genetik och bröstcancer

Bröstcancer, uppstår när celler i brösten börjar föröka sig okontrollerat, vilket resulterar i bildandet av tumörer. Om de lämnas obehandlade kan cancercellerna spridas i hela kroppen och bli dödliga. Denna typ av cancer är ett globalt hälsoproblem som påverkar...

Läs mer
Lungcancer och genetik

Lungcancer och genetik

Vad är lungcancer? Lungcancer består av okontrollerad multiplikation av maligna celler i lungepitelet. Det börjar vanligtvis i dessa organ och kan sprida sig till olika delar av andningsorganen, till och med nå lymfkörtlarna eller andra organ, som...

Läs mer
Vad är ett genetiskt test?

Vad är ett genetiskt test?

I dagens tid av vetenskap och teknik har genetik revolutionerat vår förståelse av ärftlighet och människokroppens funktion. Genetiska tester, även kända som DNA-tester, är en av de mest framträdande innovationerna inom detta område. Dessa tester har fått...

Läs mer
Vad är exponeringen och vilken påverkan har den på hälsan?

Vad är exponeringen och vilken påverkan har den på hälsan?

Hälsa är ett komplext begrepp där det är tydligt att flera faktorer av olika slag påverkar. Vissa av dem är relativt lätta att modifiera; hos andra är vår förmåga att påverka minimal eller noll; och andra är praktiskt taget statiska. Som vi har berättat för dig på...

Läs mer
Genetisk testning direkt till konsument

Genetisk testning direkt till konsument

Från färgen på våra ögon till våra anlag för vissa sjukdomar, våra gener påverkar våra liv avsevärt. Tack vare tekniska framsteg och branschledande företag som 24Genetics är personlig genetik nu mer tillgänglig än någonsin. Vad är...

Läs mer
Gauchers sjukdom och genetik

Gauchers sjukdom och genetik

Vad är Gauchers sjukdom? Gauchers sjukdom är en sällsynt autosomal recessiv (två kopior av en muterad gen måste finnas för att sjukdomen ska utvecklas) genetisk störning, som beror på ett underskott av ett lysosomalt enzym som kallas glukocerebrosidas, vilket orsakar lagring av...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong