24G logotyp
0 0,00

Genetik och sport

Nästan trettio århundraden har gått sedan de första olympiska spelen ägde rum i antikens Grekland, och vi studerar fortfarande de faktorer som påverkar den bästa prestandan. Lyckligtvis har vi numera, tack vare teknologin, en mängd olika biometriska apparater som mäter varje sekund (puls, muskelsyremättnad, mjölksyranivåer i blodet, etc.). Evolutionen kunde ha stannat där, men mänskligheten vill alltid gå längre. Idag letar vi under huden, i var och en av våra celler, efter svar: genetik.

 

Faktorer som påverkar idrottsprestationer

Många faktorer påverkar idrottens prestation: kost, fysiologi, miljö, psykologi och många andra miljöparametrar (1). Genetik har under de senaste decennierna belyst en mängd olika idrottsfaktorer som muskelprestanda, senskador eller lungkapacitet (2). Med tanke på dessa upptäckter tränar de flesta idrottare med att känna sin kropp baserat på sina förnimmelser och tidigare erfarenheter men omedvetna om sina unika anlag baserat på deras genetik (3).

 

Sport och DNA

I var och en av cellerna bär vi en molekyl som innehåller en del av din idrottspotential. Den är "dold". För att hitta den och dechiffrera den måste du gå till ett laboratorium där maskiner kan läsa ditt DNA. Och du kanske tänker, varför förklarar jag detta för dig? Du förstår, genom att dechiffrera ditt DNA kommer du att känna till specifika markörer (genotyper). Genom dem kan vi förstå dina idrottstendenser: om du är en person med större uthållighetsförmåga, eller om du har en större benägenhet att skada dig eller om du å andra sidan har en ogynnsam profil vad gäller kraft ( fenotyper).

 

Uthållighet och PPARGC1A-gen

Och det går längre, nya genetiska studier på människor som spelar rugby, beroende på deras position på planen, har en annan genetisk profil (4). Och hur är det med uthållighet? För fem år sedan utvärderade en metaanalys rollen för PPARGC1A-genen, en gen som erkändes för sin grundläggande roll i resistens. Bland de publicerade fynden bar personer som upplevde bättre resistensprestanda en viss allel* (GC och CC). Samtidigt visade GG genetiska profiler ingen sådan genetisk fördel i version (5).

Upptäckter som denna har producerat en kaskad av forskning utförd av det vetenskapliga samfundet. Sålunda fortsätter forskningen och diversifieras genom många kanaler. Skador är ett annat slående område och en av de främsta huvudvärkarna för många idrottsklubbar och idrottare över hela världen. Att lämna genetiken åt sidan och inte uppmärksamma är verkligen ingen bra idé om du vill få ut det mesta av dig själv i den sport du väljer att utöva (6).

 

Skador och genetik

17 figur1 sv

För två år sedan, en annan studie, denna gång fokuserade på den genetiska tendensen till skada och dess samband med gener som COL5A1 eller AMPD1. Bland slutsatserna, som du kan se i diagrammet, avslöjade studien hur specifika individer (genetiska profiler) var direkt relaterade till den genetiska benägenheten till skada (7).

Inte bara skador och idrottsuthållighet är de enda faktorerna som för närvarande finns i studien. Vi vet hur olika gener direkt påverkar bentätheten eller hur snabba och långsamma muskelfibrer interagerar. Att känna till de blinda fläckarna i din genetik på nära håll börjar på en väg som få människor fortfarande känner till. Potentialen för att förbättra din prestation är dock oändlig.

Om du känner för att tyda de potentiella fördelarna med ditt DNA, besök vår butik och ta reda på: DNA Test Sport

* Var och en av två eller flera alternativa former av en gen som uppstår genom mutation och som finns på samma plats på en kromosom.

Bibliografi:

 1. Lippi, G. et al. Genetik och sport. Br Med Bull. 2010; 93:27-47. doi: 10.1093 / bmb / ldp007. Epub 2009 9 februari. PMID: 19208613.
 2. Elaine, A., et al. Genetics of Athletic Performance Årlig översyn av genomik och mänsklig genetik. Volym 10: 407-429 (volymens publiceringsdatum september 2009). Först publicerad online som en recension i förväg den 16 juli 2009. https://doi.org/10.1146/annurev-genom-082908-150058.
 3. Hay, J. A Gene Ahead of the Game: A Look at Sports Genetics. 2017. AGAMassidda, M. et al. Sports, Exercise, and Nutritional Genomics, Chapter Five - Genetics of team Sports, Academic Press, 2019, sidorna 105-128, SBN 9780128161937, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816193-7.00005-1.
 4. Lopez-Leon, G., et al. Idrottsgenetik: PPARA-genen och idrottares höga förmåga inom uthållighetsidrotter. En systematisk översikt och metaanalys. 2016. Sportens biologi, 33 (1), 3–6. https://doi.org/10.5604/20831862.1180170.
 5. Pruna, R., et al. Genetikens inverkan på idrottsskador. 2017. J nov Physiother 7: 359. Doi: 10.4172 / 2165-7025.1000359.
 6. McCabe, K. och Collins, C. Kan genetik förutsäga idrottsskador? Association of the Genes GDF5, AMPD1, COL5A1 och IGF2 på fotbollsspelares skada. Sport (Basel). 2018 mars 5; 6 (1): 21. doi: 10.3390 / sports6010021. PMID: 29910325; PMCID: PMC5969195

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

Genetikens inverkan på celiaki

Vad är celiaki? Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som påverkar matsmältningssystemet. Det kännetecknas av en intolerans mot gluten, ett protein som finns i vete, korn, råg och korsningar av dessa spannmål. När en person med celiaki konsumerar...

Läs mer

25 april: Världs DNA-dagen

25 april: Världs-DNA-dagen Upptäckten av DNA är en av de viktigaste milstolparna i vetenskapens historia och är fortfarande grunden för många medicinska upptäckter och framsteg. Den 25 april är dagen då två huvudpassager inom genetik och av...

Läs mer

Är cancer i bukspottkörteln ärftlig?

Bukspottkörteln är ett körtelorgan bakom magen och framför ryggraden. Den producerar magsaft, enzymer som bryter ner mat och flera hormoner som hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. En tumör börjar utvecklas när det finns en onormal tillväxt av...

Läs mer

Lynch syndrom och genetiskt arv

Lynch syndrom är en genetisk störning som ökar sannolikheten för att utveckla vissa typer av cancer, särskilt kolorektal cancer. Av denna anledning har Lynchs sjukdom alltid kallats ärftlig nonpolypos kolorektal cancer [1]. Om du vill veta...

Läs mer

Är neuroblastom ärftligt?

Det finns olika typer av cancertumörer, beroende på flera aspekter: var de utvecklas, orsakerna, vävnaden de påverkar etc. I det här fallet kommer vi att prata om neuroblastom, en cancer i omogna nervceller som finns i olika kroppsdelar. Det är en elakartad...

Läs mer

Kolorektal cancer och genetik

Genetik är en viktig faktor i utvecklingen av kolorektal cancer. Ett stort antal gener kan påverka varje persons benägenhet att utveckla denna sjukdom någon gång i hans eller deras liv. Dessutom kan dessa gener också vara involverade i att utveckla andra...

Läs mer

Myasthenia gravis och genetik

Myasthenia gravis är en sjukdom som tillhör gruppen neuromuskulära sjukdomar, beskriven som störningar som påverkar kopplingen mellan muskler och nerver, vilket resulterar i muskelsvaghet, trötthet och en rad andra symtom. Miljontals människor världen över lider...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong