24Genetiktest av ADN
0 0,00

Genetik och sport

Nästan trettio århundraden har gått sedan de första olympiska spelen ägde rum i antikens Grekland, och vi studerar fortfarande de faktorer som påverkar den bästa prestandan. Lyckligtvis har vi numera, tack vare teknologin, en mängd olika biometriska apparater som mäter varje sekund (puls, muskelsyremättnad, mjölksyranivåer i blodet, etc.). Evolutionen kunde ha stannat där, men mänskligheten vill alltid gå längre. Idag letar vi under huden, i var och en av våra celler, efter svar: genetik.

 

Faktorer som påverkar idrottsprestationer

Många faktorer påverkar idrottens prestation: kost, fysiologi, miljö, psykologi och många andra miljöparametrar (1). Genetik har under de senaste decennierna belyst en mängd olika idrottsfaktorer som muskelprestanda, senskador eller lungkapacitet (2). Med tanke på dessa upptäckter tränar de flesta idrottare med att känna sin kropp baserat på sina förnimmelser och tidigare erfarenheter men omedvetna om sina unika anlag baserat på deras genetik (3).

 

Sport och DNA

I var och en av cellerna bär vi en molekyl som innehåller en del av din idrottspotential. Den är "dold". För att hitta den och dechiffrera den måste du gå till ett laboratorium där maskiner kan läsa ditt DNA. Och du kanske tänker, varför förklarar jag detta för dig? Du förstår, genom att dechiffrera ditt DNA kommer du att känna till specifika markörer (genotyper). Genom dem kan vi förstå dina idrottstendenser: om du är en person med större uthållighetsförmåga, eller om du har en större benägenhet att skada dig eller om du å andra sidan har en ogynnsam profil vad gäller kraft ( fenotyper).

 

Uthållighet och PPARGC1A-gen

Och det går längre, nya genetiska studier på människor som spelar rugby, beroende på deras position på planen, har en annan genetisk profil (4). Och hur är det med uthållighet? För fem år sedan utvärderade en metaanalys rollen för PPARGC1A-genen, en gen som erkändes för sin grundläggande roll i resistens. Bland de publicerade fynden bar personer som upplevde bättre resistensprestanda en viss allel* (GC och CC). Samtidigt visade GG genetiska profiler ingen sådan genetisk fördel i version (5).

Upptäckter som denna har producerat en kaskad av forskning utförd av det vetenskapliga samfundet. Sålunda fortsätter forskningen och diversifieras genom många kanaler. Skador är ett annat slående område och en av de främsta huvudvärkarna för många idrottsklubbar och idrottare över hela världen. Att lämna genetiken åt sidan och inte uppmärksamma är verkligen ingen bra idé om du vill få ut det mesta av dig själv i den sport du väljer att utöva (6).

 

Skador och genetik

17 figur1 sv

För två år sedan, en annan studie, denna gång fokuserade på den genetiska tendensen till skada och dess samband med gener som COL5A1 eller AMPD1. Bland slutsatserna, som du kan se i diagrammet, avslöjade studien hur specifika individer (genetiska profiler) var direkt relaterade till den genetiska benägenheten till skada (7).

Inte bara skador och idrottsuthållighet är de enda faktorerna som för närvarande finns i studien. Vi vet hur olika gener direkt påverkar bentätheten eller hur snabba och långsamma muskelfibrer interagerar. Att känna till de blinda fläckarna i din genetik på nära håll börjar på en väg som få människor fortfarande känner till. Potentialen för att förbättra din prestation är dock oändlig.

Om du känner för att tyda de potentiella fördelarna med ditt DNA, besök vår butik och ta reda på: DNA Test Sport

* Var och en av två eller flera alternativa former av en gen som uppstår genom mutation och som finns på samma plats på en kromosom.

Bibliografi:

 1. Lippi, G. et al. Genetik och sport. Br Med Bull. 2010; 93:27-47. doi: 10.1093 / bmb / ldp007. Epub 2009 9 februari. PMID: 19208613.
 2. Elaine, A., et al. Genetics of Athletic Performance Årlig översyn av genomik och mänsklig genetik. Volym 10: 407-429 (volymens publiceringsdatum september 2009). Först publicerad online som en recension i förväg den 16 juli 2009. https://doi.org/10.1146/annurev-genom-082908-150058.
 3. Hay, J. A Gene Ahead of the Game: A Look at Sports Genetics. 2017. AGAMassidda, M. et al. Sports, Exercise, and Nutritional Genomics, Chapter Five - Genetics of team Sports, Academic Press, 2019, sidorna 105-128, SBN 9780128161937, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816193-7.00005-1.
 4. Lopez-Leon, G., et al. Idrottsgenetik: PPARA-genen och idrottares höga förmåga inom uthållighetsidrotter. En systematisk översikt och metaanalys. 2016. Sportens biologi, 33 (1), 3–6. https://doi.org/10.5604/20831862.1180170.
 5. Pruna, R., et al. Genetikens inverkan på idrottsskador. 2017. J nov Physiother 7: 359. Doi: 10.4172 / 2165-7025.1000359.
 6. McCabe, K. och Collins, C. Kan genetik förutsäga idrottsskador? Association of the Genes GDF5, AMPD1, COL5A1 och IGF2 på fotbollsspelares skada. Sport (Basel). 2018 mars 5; 6 (1): 21. doi: 10.3390 / sports6010021. PMID: 29910325; PMCID: PMC5969195

Skrivet av Noelia Rojo Lobo

Genetiker

Genetik och sportskador

Genetik och sportskador

Idrottsskador Skador är en av idrottarnas största bekymmer, eftersom de, oavsett vilken sport de utövar, utsätts för dem. Många gånger upprepar media att vissa sportfigurer ständigt återfaller från samma skada, men varför händer detta? De...

Läs mer
Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

I den digitala tidsåldern går tekniken framåt med stormsteg och detta har gjort det möjligt för förståelsen av vår genetik att nå oöverträffade nivåer. I denna fascinerande resa av självupptäckt är vi på 24Genetics stolta över att ligga i framkant och erbjuda dig insikt...

Läs mer
Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Upptäck dina djupaste rötter med den historiska anorrapporten från 24Genetics. Föreställ dig att kunna resa tillbaka i tiden, inte bara för att lära dig om världens historia, utan för att avslöja hur dina egna förfäder bidrog till att forma den. Det är precis vad vi erbjuder...

Läs mer
Genetik och bröstcancer

Genetik och bröstcancer

Bröstcancer, uppstår när celler i brösten börjar föröka sig okontrollerat, vilket resulterar i bildandet av tumörer. Om de lämnas obehandlade kan cancercellerna spridas i hela kroppen och bli dödliga. Denna typ av cancer är ett globalt hälsoproblem som påverkar...

Läs mer
Lungcancer och genetik

Lungcancer och genetik

Vad är lungcancer? Lungcancer består av okontrollerad multiplikation av maligna celler i lungepitelet. Det börjar vanligtvis i dessa organ och kan sprida sig till olika delar av andningsorganen, till och med nå lymfkörtlarna eller andra organ, som...

Läs mer
Vad är ett genetiskt test?

Vad är ett genetiskt test?

I dagens tid av vetenskap och teknik har genetik revolutionerat vår förståelse av ärftlighet och människokroppens funktion. Genetiska tester, även kända som DNA-tester, är en av de mest framträdande innovationerna inom detta område. Dessa tester har fått...

Läs mer
Genetisk testning direkt till konsument

Genetisk testning direkt till konsument

Från färgen på våra ögon till våra anlag för vissa sjukdomar, våra gener påverkar våra liv avsevärt. Tack vare tekniska framsteg och branschledande företag som 24Genetics är personlig genetik nu mer tillgänglig än någonsin. Vad är...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong