24Genetics logotyp

Genetiska sjukdomar: kan de undvikas?

Det är möjligt att förebygga genetiska sjukdomar

 

Det finns vissa sjukdomar som vi är genetiskt mottagliga för. Tack vare framstegen inom genetisk medicin lokaliseras nya mutationer varje dag som indikerar risknivån att drabbas av vissa sjukdomar över tid.

Inom genetik, liksom inom allmänmedicin, mäts risknivåer genom statistiska data med hjälp av tillgänglig information. Det är väldigt sällan inget tyder på 100% chans eller 0% chans, nästan allt är någonstans däremellan.

Det finns mutationer som bara något ökar vår risk att ha en sjukdom med avseende på befolkningens medel, i många fall är det inte värt det eller ta hänsyn till det. Vid andra tillfällen finns mutationer som indikerar en betydande risknivå som kräver att vi vidtar åtgärder i frågan.

Det finns vissa genetiska sjukdomar som vi bara delvis kan förhindra, i vissa fall är det bara möjligt att fördröja deras uppkomst en tid, men lite mer. Faktum är att det finns klienter som ber oss att vi i rapporterna om våra genetiska kartor bara ger dem information om de sjukdomar som kan förebyggas på ett effektivt sätt, och även om gränsen inte alltid är exakt, förefaller det oss vara en mycket rimligt alternativ som vi har gjort omfattande.

Det finns dock vissa sjukdomar som genetik ger oss mycket höga sannolikheter för att lida och samtidigt mycket höga möjligheter att effektivt förebygga dem.

Ett mycket tydligt exempel är gener BRCA1 OCH BRCA2 vid bröstcancer där dessa gener kommer att ge oss mycket höga chanser att ha denna sjukdom och där medicin ger oss lösningar för att undvika den i mer än 90%.

För att undvika sjukdom är det tydligt att leva ett hälsosamt liv är det första vi måste göra. Alla genetiska eller miljömässiga predispositioner kommer att påskyndas eller försenas beroende på vilken livsstil vi lever. En tidig diagnos ökar våra chanser att stanna så bra som möjligt innan någon sjukdom som kan komma till oss.

En genetisk analys som våra genetiska kartor kommer att ge oss en insikt som utan tvekan kommer att vara till stor hjälp för:

 • Se vilka patologier vi måste vara mer medvetna om, att kunna förhindra dem genom att reagera i tid
 • Identifiera vilka delar av vår hälsosamma livsstil som är mest kritiska eftersom de påverkar var vi är mest sårbara
 • Vidta omedelbara åtgärder vid vissa sjukdomar och i vissa fall drastiskt minska chanserna att drabbas av dem

Våra genetiska kartor, förutom den genetiska predispositionen att drabbas av vissa sjukdomar, kommer att ge oss användbar information som hjälper oss att förbättra vår livskvalitet:

 • Identifiera vilka droger vi är genetiskt disponerade för att få oss att må bättre eller sämre
 • Identifiera vilka monogena sjukdomar vi kan hindra vår avkomma från att ärva. Lära oss vår anlag för så olika saker som anlag för vissa beroenden, näringsämnen etc.

24Genetics_shop.png

Diabetes och genetik

Typer av diabetes Diabetes är en kronisk metabol sjukdom som indikerar att glukosnivån i blodet är mycket hög och att den över tid urholkar system och organ som njurar eller blodkärl (1). Det finns 2 typer av...

läs mer

Genetik och Alzheimers

Alzheimers är en av de vanligaste neurodegenerativa sjukdomarna i världen. Från och med det sjätte decenniet av livet börjar risken att multiplicera (1). Det är en progressiv sjukdom, för närvarande utan botemedel, som yttrar sig främst i problem med ...

läs mer

Bröstcancer och genetik

Inom onkologins värld är bröstcancer kanske en av de mest kända cancerformerna, möjligen för att den är den mest diagnostiserade i världen (1). Befolkningens åldrande, en av de viktigaste konsekvenserna av välfärdssamhället, eller den största ...

läs mer

Genetik och hudvård

Var och en av kroppens delar har ett direkt samband med dina gener. En av dem är huden, ett organ som behöver få näring och vårdas. I vår hud lever en hel uppsättning bakterier i samklang (1), tack vare vilka detta organ förvärvar olika ...

läs mer

Genetik kan hjälpa dig att få friskare avkommor

För närvarande när vi överväger ett reproduktionsprojekt kan en genetisk kartläggning förhindra många ärftliga genetiska sjukdomar hos våra avkommor. Vi pratar om ett mycket ekonomiskt test som även det enda som behövs är vårt ...

läs mer

24 Genetiska tester

Det är förståeligt att du känner dig överväldigad av de många genetiska tester som finns. Kanske är du en mycket aktiv person och du ägnar en stor del av din fritid åt sport, men dessutom kan du vara intresserad av att i detalj veta ursprunget till din ...

läs mer
Kvalitet på 24Genetics genetiska test

Kvalitet på 24Genetics genetiska test

För 24Genetics är den viktigaste delen av vår aktivitet kvaliteten på den service vi erbjuder våra kunder och som i förhållande till tester bygger på: hur vi samlar in prover, deras sekvensering och "intelligens" som används i. ..

läs mer

24Genetik och datasekretess

PERSONLIGHET Genetiska analyser erbjuder mycket känslig information om aspekter relaterade till vår hälsa, såsom benägenhet att drabbas av vissa typer av sjukdomar. Av denna anledning är det få ämnen som är så känsliga i förhållande till integritet som ...

läs mer
0
  0
  Varukorg
  din vagn är tom