24Genetiktest av ADN
0 0,00

Är Hodgkins lymfom genetiskt?

Lymfcancer är en av de vanligaste cancerformerna i världen. Hodgkins lymfom är en del av dem och påverkar lymfsystemet, som ansvarar för att transportera vätskor och immunsystemets celler genom hela kroppen och bekämpa infektioner och andra sjukdomar.

Även om det är okänt exakt vad som orsakar denna sjukdom, tyder studier på det genetiskt arv kan spela en viktig rolle vid Hodgkins lymfom. Om du vill lära dig mer om denna sjukdom, dess symtom, orsaker, hur den diagnostiseras och förhållandet mellan Hodgkins lymfom och genetik, fortsätt läsa.

 

Vad är Hodgkins lymfom?

Hodgkins sjukdom, eller Hodgkins lymfom, är en av många typer av cancer som börjar i lymfsystem. Det händer när lymfocyter, allmänt kända som vita blodkroppar (även om vita blodkroppar omfattar andra celltyper som neutrofiler och basofiler), börjar växa okontrollerat, vilket orsakar inflammation i lymfkörtlarna. 

Denna sjukdom drabbar människor i alla åldrar, även om den är vanligare i två specifika grupper: de i åldern 20 till 39 år och de över 65 år [1]. Hodgkins lymfom är en av de mest botade cancerformerna som finns, även om framgången för behandlingen beror på olika faktorer såsom kön, typ av lymfom, stadium och ålder vid diagnos [2].

De statistiska uppgifterna för denna typ av cancer är uppmuntrande. Överlevnaden av Hodgkins lymfom har ökat sedan 1975, främst på grund av behandlingsförbättringar. Mellan 2010 och 2019, dess dödlighet minskade med 4.5 % per år [3].

hodgkins lymfom symtom - klåda

Vilka är symptomen på Hodgkins lymfom?

De vanligaste symtomen hos personer med Hodgkins sjukdom inkluderar följande:

 • Smärtfri svullnad av lymfkörtlar i nacken, armhålorna eller ljumsken.
 •  Beständig trötthet.
 • Feber utan någon uppenbar anledning.
 • Överdriven nattliga svettningar.
 • Viktminskning utan känd anledning.
 • Intensiv klåda av huden, särskilt efter att ha duschat eller druckit alkohol.
 • Smärta i lymfkörtlarna efter att ha druckit alkohol.

 

Diagnos av Hodgkins lymfom

Flera tester utförs vanligtvis för att diagnostisera Hodgkins sjukdom, några av dem är följande:

 • Fysisk och medicinsk historia undersökning: avsedd att fastställa symtom och identifiera svullna noder.
 • Biopsi: en lymfkörtel eller en del av den tas bort och analyseras i laboratoriet för att bekräfta om det finns cancer och vilken typ det är.
 • Laboratorietester, inklusive ett fullständigt blodvärde.
 • Avbildningsstudier: insidan av kroppen betraktas med hjälp av röntgenstrålar, ljudvågor, magnetfält eller radioaktiva partiklar.

Orsaker till Hodgkins lymfom

Det finns några kända riskfaktorer för att utveckla Hodgkins lymfom, men detta betyder inte att personer som har dem kommer att växa sjukdomen, och inte heller att de som saknar dem kanske inte utvecklar den någon gång.

Bland de kända orsakerna till Hodgkins sjukdom är:

 • Epstein-Barr virus (EBV) infektion orsakar infektiös mononukleos och har drabbats av större delen av befolkningen någon gång i barndomen eller tonåren. Den associerade risken är minimal (1 av 1000) [4].
 • Ålder: vanligare hos unga vuxna (20-39 år) och personer äldre än 65.
 • Sex: risken är något högre hos män än hos kvinnor.
 • Försvagat immunförsvar: personer med hiv, autoimmuna sjukdomar eller som tar immunhämmande läkemedel efter organtransplantation är mer sannolikt att utveckla sjukdomen.
 • Familjehistoria: Syskon till unga människor som diagnostiserats med Hodgkins lymfom löper ökad risk för Hodgkins lymfom, och risken är till och med betydligt ökad hos enäggstvillingar.

 

Hur relaterar Hodgkins lymfom till genetik?

En studie utförd av forskare vid St. Jude Hospital i USA, och publicerad i tidskriften Blood, ger resultat som belyser den kritiska rollen av genetisk predisposition för att förstå Hodgkins lymfom.

Det drog författarna slutsatsen nedärvda genetiska varianter disponerar människor att utveckla denna hematologiska malignitet i de flesta familjer med diagnostiserade fall [5].

Om du vill veta din genetiska predisposition för Hodgkins lymfom kan du göra det genom att ta en genetiskt hälsotest. På 24Genetics genererar vi en detaljerad rapport om din sannolikhet att drabbas av denna och andra typer av cancer.

Dessutom får du veta vilka andra sjukdomar du är genetiskt disponerad för, och du får bland mycket annat reda på vilka läkemedel din kropp skulle reagera bäst på om du någon gång skulle få dem utskrivna. Så köp testet på vår hemsida och ta reda på vad dina gener säger om dig.

 

Bibliografi

[1] MedlinePlus på spanska [Internet]. Hodgkins lymfom – NIH: National Cancer Institute [tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://medlineplus.gov/spanish/hodgkinlymphoma.html#:~:text=%C2%BFWhat%C3%A9%20is%20the%20lymphoma%20of%20the%20body%20of%20infections%20and%20diseases.

[2] Hodgkins lymfom – Healthwise Staff – Medicinsk utvärdering:

 1. Gregory Thompson MD – Internmedicin & Kathleen Romito MD – Allmänmedicin & Douglas A. Stewart MD – Medical Oncology [publicerad maj. 2022; tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://www.cigna.com/es-us/knowledge-center/hw/temas-de-salud/linfoma-de-hodgkin-abo8543#:~:text=The%20Hodgkin%20lymphoma%20of%20Hodgkin%20is%20a%20c%20C3%A1ncer%20very%20ccurable%20compared,age%20when%20diagnosed%20it%20is%20diagnosed.

[3] Hodgkins lymfom: Statistik – American Society of Clinical Oncology – Godkänd av Cancer.Net Editorial Board [publicerad feb.2022; tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://www.cancer.net/es/tipos-de-c%C3%A1ncer/linfoma-de-hodgkin/estad%C3%ADsticas

[4] Hodgkins lymfom riskfaktorer – American Cancer Society [uppdaterad maj 2018; tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://www.cancer.org/es/cancer/linfoma-hodgkin/causas-riesgos-prevencion/factores-de-riesgo.html

[5] Ärftliga genetiska varianter ökar risken för Hodgkins lymfom- spanska LabMedica-redaktionen [uppdaterad september 2022; tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://www.labmedica.es/hematologia/articles/294794645/variantes-geneticas-heredadas-aumentan-el-riesgo-de-linfoma-de-hodgkin.html

[6] Hodgkin Lymphoma: Diagnosis -American Society of Clinical Oncology – Godkänd av Cancer.Net Editorial Board [publicerad apr. 2019; tillgänglig februari 2023] Tillgänglig på: https://www.cancer.net/es/tipos-de-cancer/linfoma-de-hodgkin/diagn%C3%B3stico

 

Skrivet av Debora Pino García

Genetiker

Genetik och sportskador

Genetik och sportskador

Idrottsskador Skador är en av idrottarnas största bekymmer, eftersom de, oavsett vilken sport de utövar, utsätts för dem. Många gånger upprepar media att vissa sportfigurer ständigt återfaller från samma skada, men varför händer detta? De...

Läs mer
Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

Dataintegritet. Skydda ditt genetiska arv.

I den digitala tidsåldern går tekniken framåt med stormsteg och detta har gjort det möjligt för förståelsen av vår genetik att nå oöverträffade nivåer. I denna fascinerande resa av självupptäckt är vi på 24Genetics stolta över att ligga i framkant och erbjuda dig insikt...

Läs mer
Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Historiska anor: en känslomässig resa till det förflutna

Upptäck dina djupaste rötter med den historiska anorrapporten från 24Genetics. Föreställ dig att kunna resa tillbaka i tiden, inte bara för att lära dig om världens historia, utan för att avslöja hur dina egna förfäder bidrog till att forma den. Det är precis vad vi erbjuder...

Läs mer
Genetik och bröstcancer

Genetik och bröstcancer

Bröstcancer, uppstår när celler i brösten börjar föröka sig okontrollerat, vilket resulterar i bildandet av tumörer. Om de lämnas obehandlade kan cancercellerna spridas i hela kroppen och bli dödliga. Denna typ av cancer är ett globalt hälsoproblem som påverkar...

Läs mer
Lungcancer och genetik

Lungcancer och genetik

Vad är lungcancer? Lungcancer består av okontrollerad multiplikation av maligna celler i lungepitelet. Det börjar vanligtvis i dessa organ och kan sprida sig till olika delar av andningsorganen, till och med nå lymfkörtlarna eller andra organ, som...

Läs mer
Vad är ett genetiskt test?

Vad är ett genetiskt test?

I dagens tid av vetenskap och teknik har genetik revolutionerat vår förståelse av ärftlighet och människokroppens funktion. Genetiska tester, även kända som DNA-tester, är en av de mest framträdande innovationerna inom detta område. Dessa tester har fått...

Läs mer
Genetisk testning direkt till konsument

Genetisk testning direkt till konsument

Från färgen på våra ögon till våra anlag för vissa sjukdomar, våra gener påverkar våra liv avsevärt. Tack vare tekniska framsteg och branschledande företag som 24Genetics är personlig genetik nu mer tillgänglig än någonsin. Vad är...

Läs mer
  0
  Varukorg
  din vagn är tom
   Kalkylera Frakt
   Applicera kupong